Wat is Student Onderzoek?

Student Onderzoeker

Een student kan zijn curriculum en kennis verrijken door het statuut Student-onderzoeker op te nemen. Nadat hij dit statuut heeft opgenomen (meer informatie hier), wordt er van hem of haar verwacht dat hij of zij minstens 20 dagen op een labo zal staan in het komende academiejaar (met de voorgaande zomer meegeteld) en hierover verslag uitbrengt (meer hierover bij “In te vullen documenten”).

Het grootste deel van het onderzoek gebeurt daarom best tijdens de zomer-vakantie, maar dit is geen verplichting. Student-onderzoekers zijn gedekt door een verzekering en het statuut zal op het einde van het volgende academiejaar in hun creditcontract verschijnen.

Student-onderzoeker worden geeft je dus de kans om het baanbrekend wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven vanop de eerste rij mee te maken, maar je krijgt ook de mogelijkheid om zelf een klein radertje in het geheel van deze grote machine te zijn. Het geeft je ook een idee over wat onderzoek inhoudt en het kan je eventueel motiveren om een carrière in het biomedisch onderzoek te ambiëren. Hieronder hebben we enkele topics opgesomd waaraan in het verleden reeds studentonderzoekers aan meegewerkt hebben.

Voorbeelden

  • Reducing the invasiveness of fetal surgery for spina bifida: a translational research in the fetal lamb surgical model
  • Optimalisatie van de radiotherapie van hoofd- en halskanker
  • Geneesmiddelenonderzoek: van experimentele modellen tot de toediening van nieuwe geneesmiddelen bij de mens

In deze korte video geven enkele (ex-)student onderzoekers hun ervaringen, en krijg je een betere kijk op wat ze doen.